بهبود فردی

مسئولیت پذیری چیست؟ | چگونه 100% مسئولیت زندگی خودمان را بپذیریم؟

مسئولیت پذیری چیست؟ چگونه فردی مسئولیت پذیر باشیم؟
5/5 - (2 votes)

مسئولیت پذیری و نقش آن در موفقیت

مسئولیت پذیری و نقش آن در موفقیت را با یک داستان واقعی برای شما توضیح می دهم. مهرداد یک واحد کوچک تولیدی راه اندازی کرده است حدود 15 سال پیش، اما از آن زمان تابه حال حدودا 6 ماه کرده است و بقیه سالها تعطیل بوده است و حالا بدهی سنگینی بار آورده است و هر روز بر میزان بدهی هایش افزوده می شود. چند بار به بهانه های مختلف با ایشان صحبت کردم و از دلایل عدم موفقیت این واحد تولیدی پرسیدم و از نظر ایشان سازنده گان سوله و ماشین آلات کارشان را درست انجام نداده اند و همین دلیل باعث شده است که این مجموعه نتواند به فعالیت خودش ادامه دهد. همچنین عدم حمایت دولت و اداره های وابسته دلیل دیگر شکست اوست. البته قدرت خرید پایین مردم و شرایط جهانی هم در این امر دخیل هستند. خریداران عمده و بانکها هم یک عامل دیگر شکست او هستند. خلاصه در عدم موفقیت او همه دخیل هستند الا خودش.

همچنانکه دقت می کنید؛ ایشان مسئولیت زندگیش را نمی پذیرند و ادعا دارند که دلیل ناکامی هایش شرایط بد اقتصادی و دیگران هستند. به نظر شما آیا چنین فردی در باقیمانده عمرش موفق خواهد شد؟ هرگز.

مسئولیت پذیری چیست؟ چرا باید فردی مسئولیت پذیر در زندگی و کسب و کارمان باشیم؟

آیا شما 100% مسئولیت زندگیتان را می پذیرید؟

با توجه به توضیحات بالا، ویژگیهای  یک فرد مسئولیت ناپذیر را مشاهده کردید. یعنی از نظر چنین فردی، در شکست او همه مقصر هستند الا خودش. این داستان برای شما آشناست. چون هزاران نفر را مشاهده کرده اید که  دلیل عدم موفقیت خودشان را افراد و شرایط دیگر می دانند. در حالیکه دلیل همه ناکامیها و شکست ها؛ خود فرد است. هر کسی که مسئولیت 100% زندگی خودش را نپذیرد هرگز موفق نخواهد شد. پس حقیقت واقعی این است که تنها یک شخص مسئول وضعیت زندگیتان است و این شخص تنها خود شما هستید. باید 100% مسئولیت زندگی خودتان را بپذیرید و اگر بخشی از زندگیتان دلخواه تان نیست، کسی غیر از خودتان را مسئول آن ندانید. یادتان باشد که مسئول اصلی زندگی شما فقط خودتان هستید. و اگر می خواهید به یک شخص موفق تبدیل شوید، باید مسئولیت تمام تجارب زندگی تان را بر عهده بگیرید. تجاربی که شامل میزان دارایی، دستاوردها، کیفیت روابط، وضعیت سلامتی و تناسب اندام، درآمد، بدهی، احساسات و سایر چیزهای دیگر است.

آیا شما مسئولیت 100% زندگیتان را می پذیرید؟ آیا تاکنون کسی را بخاطر شرایط بد زندگیتان سرزنش کرده اید؟ آیا تا بحال از چیزی گله و شکایت کرده اید؟ آیا شده که دلیل ناکامی خودتان را افراد دیگر معرفی کنید؟ حالا وقت آن رسیده است که از جستجو به منظور یافتن مقصر ناکامی های خودتان در زندگی و در خارج از وجودتان دست بردارید. زیرا این شما هستید که وضعیت زندگی و دستاوردهایتان را در زندگی تعیین می کنید.

روز پایان کودکی و شروع بزرگسالی روزی است که مسئولیت کل زندگی ات را بر عهده می گیری. جیم ران

بر اساس این جمله جیم ران، مهم نیست شما چند سال دارید، اگر مسئولیت 100% زندگیتان را بر عهده نگیرید؛ یعنی هنوز در دوران کودکی به سر می برید.

تیکبا برترین سایت موفقیت ایران. مسئولیت پذیری چیست؟
مسئولیت پذیری را با تیکبا آموزش ببینید.

اصل اول موفقیت چیست؟

این است که مسئولیت 100% زندگی خود را بپذیرید. لطفا به اهمیت این موضوع دقت کنید؛ چون آنقدر مهم است که اصل اول موفقیت محسوب می شود. همین حالا کاغذ و قلم بردارید و گذشته زندگی خودتان را ارزیابی کنید. کجاهای زندگی دیگران را مسئول شکستها و ناکامیهای خودتان دانسته اید؟ آیا شده که شرایط و دیگران مخصوصا والدین را مقصر بدانید؟ لطفا از همین حالا یک تصمیم انقلابی در زندگی تان بگیرید. بله تصمیم اینکه از این لحظه به بعد مسئولیت 100% زندگیتان را بر عهده بگیرید. هر روز 200 بار این جمله را روی کاغذ بنویسید. ((من مسئول 100% زندگی خودم هستم.))

شما باید به یک فرد مسئولیت پذیر تبدیل شوید، شما قادر نیستید شرایط، فصول یا مسیر باد را تغییر دهید. اما مسلما قادر به تغییر خودتان هستید. جیم ران

ترجیح دادن چاپلوسی به حقیقت

همه ما در توجیه کردن کاستی ها و اشتباهاتمان، با عذر و بهانه های متفاوت، استاد هستیم. ما حقایق را نه آنطور که هستند، بلکه آن طور که دوست داریم باشند؛ مد نظر قرار می دهیم. ما کلمات چاپلوسانه را به حقایق تلخ و بی طرفانه ای که نقاط ضعف مان را در آن نهفته است، ترجیح می دهیم. علاوه بر اینها، ما در برابر افرادی که حقایق زندگیمان را برای ما روشن می کنند، حالت تدافعی می گیریم. ما چاپلوسی را به حقیقت ترجیح می دهیم.

لطفا در مورد این پاراگراف بیشتر فکر کنید؛ و از این بعد تغییر را از خودتان آغاز کنید؛ همچنین شکستها، کم و کاستی ها و ناکامی های خودتان را توجیه نکنید و مسئولیت همه آنها را بر عهده بگیرید. همچنین از افرادی که نقاط ضعف و حقایق تلخ زندگیتان را به شما می گویند فاصله نگیرید و از آنها متنفر نباشید؛ آنها بهترین معلمان شما هستند به شرطی که درک بالایی داشته باشند و از روی شناخت دقیق حقایق زندگیتان را به شما گوشزد کنند. سعی کنید که چنین آدمهایی را پیدا کنید و به آنها بگویید که نقاط ضعف، کم و کاستی ها و حقایق زندگیتان را به شما بگویند. و سپس تمام تلاشتان را به کار بگیرید که آن ضعفها و کم و کاستی ها را در وجودتان تضعیف کرده و یا از بین ببرید. البته لازم است اینرا بِدانید که مسئولیت تمام موفقیت ها یا شکست هایتان؛ فقط با خودتان است. به قول جک کنفیلد مسئولیت صد در صد زندگی و موفقیت خود را به عهده بگیرید؛ هدف خویش را روشن کنید و تصمیم بگیرید چه می خواهید. و یا برایان تریسی که می گوید:

به دلیل شکست‌هایتان،

مدام دیگران را مقصر جلوه ندهید و سرزنش نکنید،

مسئولیت خطاهایتان را بپذیرید،

اگر خودتان در انتخاب‌تان اشتباه کرده‌اید،

انتخاب‌های غلط ‌تان را توجیه نکنید.

تنها خودِ شما مسئول جنبه‌های قطعی موقعیت زندگی خود هستید و فقط خودتان قدرت تغییر دادن آن را دارید.

advanced divider

اگر مسئولیت پذیر نیستید، پس قربانی هستید

همین حالا تصمیم بگیرید که کنترل زندگیتان را بدست بگیرید.

به نظر شما چه کسی می تواند کنترل زندگیش را بر عهده بگیرد؟

آیا کسی که در زندگی قربانی هست می تواند چنین کاری را انجام دهد؟

حتما این جمله را شنیده اید که می گوید: اگر مسئول نیستید، پس قربانی هستید. یعنی کسیکه مسئولیت 100% زندگیش را بر عهده نمی گیرد، یک قربانی است و یک فرد قربانی هرگز نمی تواند کنترل زندگیش را بر عهده بگیرد.  

حالا با شما هستم، همین الان از صندلی قربانی بلند شوید و مسئولیت کامل زندگیتان را به عهده بگیرید…! خودت اقدام کن و منتظر دیگران نباش. دنیا پر از افرادی است که منتظرند کسی از راه برسد و به آنها انگیزه بدهد تا به فردی تبدیل شوند که آرزو دارند. اما لازم است این را بدانید که هیچ نجات دهنده ای نیست. و اگر به اشتباه منتظر بمانید تا آخر عمرتان چنین اتفاقی برایتان رخ نخواهد داد و چشم انتظار باقی خواهید ماند. پس چرا نشسته اید؟ بلند شوید و تمام مسئولیت زندگیتان را بر عهده بگیرید، تا آزادی را در زندگیتان احساس کنید. و برای باقی مانده عمرتان برنامه ریزی اساسی انجام دهید.

هیچگاه نا امید نشو

یه روزی به خودت میای و افتخار میکنی از اینکه ادامه دادی و تسلیم نشدی

یه روزی که با یک موفقیت، زندگی تو تغییر دادی،

فقط یادت باشه…

برای رسیدن به اون روز، باید پشتکار و پایداری نشون بدی

برای رسیدن به اون روز باید ذره بین بشی و کاملا رو هدفت تمرکز کنی

برای رسیدن به اون روز نباید در مقابل مشکلاتی که جلو راهت سبز می شن کم بیاری، چون هیچ مسله ای بدون راه حل نیست

نباید بگی من بدشانسم، سرنوشت من اینه مسیر هدف رو رها کنی،شانس تویی، سرنوشت هم دست خودته.

مسئولیت تمام کاراتو بپذیر و از همین امروز حرکت کن !

از همین امروز !

آینده از آن توست فقط کافیه خودت ارادشو داشته باشی !

مقصر دانستن دیگران؛

همیشه خیلی آسان است.

 میتوانی تمام عمرت را

به مقصر دانستن دنیا بگذرانی،

اما بِدان مسئولیت تمام موفقیت ها

یا شکست هایت فقط با خودت است.

پائولو_کوئیلو

برای ساختن زندگیت…

مسئولیت زندگیتان را به عهده بگیرید

این را بدانید فقط شما هستید که میتوانید

خودتان را به جایی که میخواهید برسانید

نه کسی دیگر…

لس_براون

مسئولیت پذیری اصل اول موفقیت است. شما چقدر در اجتماع و محیط کار مسئولیت پذیر هستید؟
شما در تمام جنبه های زندگی باید مسئولیت 100% را بر عهده بگیرید. و یا واکنش سنجیده نشان دهید.

مسئولیت پذیری را از بزرگان بیاموزیم.

ببینید در این مورد ناپلئون بناپارت چه می گوید:

کسی به جز خودم مسئول سقوطم نیست؛ بزرگترین دشمنی که باعث به وجود آمدن سرنوشتی غم‌انگیز و اندوهبار برایم شده تنها خودم هستم.

نظر شما در این باره چیست؟ با الهام از این جمله ناپلئون بناپارت، چه تغییراتی می توانید در خودتان بوجود آورید؟ لطفا این جمله را چندین بار با صدای بلند بخوانید و اندیشه کنید.

نتیجه می گیریم که؛ تا وقتی به این فکر چسبیده‌اید که دلیل خوب زندگی نکردنتان بیرون از وجودتان است، هیچ تغییر مثبتی رخ نمی‌دهد. تا وقتی مسئولیت خود را به دوش دیگران بیاندازید که با شما بی‌انصافی می‌کنند؛ مثلا یک همسر نادان، یک کارفرمای زیاده‌طلب که از کارمندانش حمایت نمی‌کند و …  وضع شما همچنان در بن‌بست می‌ماند.

مسئولیت پذیری چیست؟

مسئولیت پذیری در جوانان

در طول بیش از 20 سال تدریس و آموزش جوانان زیادی در کلاسهای ما بوده اند و یا در جاهای مختلف آشنا شده ام که اصلا مسئولیت پذیر نبودند و کسی هم این مسئله مهم را به آنها آموزش نداده بود، درنتیجه والدین و شرایط بیرونی را عامل بدبختی و سیه روزی خودشان می دانستند. باور می کنید؟ طرف دارای تمام امکانات رفاهی هست و از طرف خانواده حمایت  میشود اما خودش را بیچاره و سیه روز حس می کند. به نظر شما چرا؟ چون در زمینه مسئولیت پذیری و داشتن نگرش مثبت کسی به آنها آموزش نداده اما در عوض آدمهای دارای افکار منفی و مسئولیت ناپذیر، تا دلتان بخواهد اطراف آنها هستند.

اما یک خبر خوش برای شما دارم و آن هم اینکه؛ خوشبختانه در جلسات مختلف کلاسهایمان نگرش اینها عوض می شد و یک آدم دیگری می شدند. و از این بابت بسیار خوشحال هستم. و این وظیفه ماست که به دیگران، مخصوصا جوانان در زمینه مسئولیت پذیری آموزشهای کامل را ارئه دهیم. با آموزش مسئولیت پذیری آزادی را به انها هدیه می دهیم تا بتوانند زندگی شاهکاری برای خودشان خلق کنند. حالا در اینجا چند نمونه برای شما مثال می آورم  و امیدوارم برایتان مفید واقع شود.

کسانیکه مسئولیت پذیر نیستند و همواره غر می زنند و دیگران و شرایط بیرونی را عامل بدبختی خودشان می دانند، مانند حشرات موذی هستند؛ که زیباترین بوستان ها و گلستان ها را به نابودی می کشانند و اگر شما با چنین آدمهایی در ارتباط هستید؛ لازم است که هر چه سریعتر رابطه خودتان را با اینها قطع کنید. البته اگر در خانواده شما چنین افرادی هستند؛ باید واکنش درستی نشان دهید و از خودتان محافظت کنید تا روحیه منفی و مخرب آنها و همچنین عدم مسئولیت پذیری اشان، شما را بیچاره نکند.

یادم هست که در دوره دانشگاه چند نفر از ورودی های قبل از ما، چنین روحیه منفی و مخرب داشتند و روحیه دانشجویان ورودی جدید را تخریب می کردند. نتیجه این می شد که اینها با اینکه در یکی از بهترین دانشگاههای دولتی قبول شده بودند اما به درس و دانشگاه اهمیت نمی دادند و همیشه افسرده و غمگین و نالان بودند و آینده را تیره و تار می دیدند و نتیجه سالها تلاش و کوشش و امید به آینده و تحمل روزها، هفته ها و ماههای سخت آماده شدن برای کنکور را فراموش می کردند و به زمین و زمان و حتی والدین شان بد و بیراه می گفتند و همواره بهانه های بزرگی داشتند و آینده و رویاهایشان را فراموش می کردند. و به سیگار و قلیان و وقت گذرانی های بیخود با دوستان روی می آوردند تا 4 سال تمام شود.

حالا بهتر می توانید تصور کنید، افرادی که خودشان را قربانی حس می کنند و کلا منفی بافی می کنند، چقدر می توانند برای جوانان و نوجوانان مضر باشند؟ شما که این مقاله را می خوانید اگر خودتان گرفتار چنین افرادی هستید و یا اگر فرزند دارید، باید بسیار مراقب باشید. باید مسئولیت پذیری را به فرزندانتان بیاموزید و به آنها یاد دهید که از افراد مسئولیت ناپذیر دوری کنند.

مسئولیت پذیری در دختران جوان

برای تقویت مسئولیت پذیری در دختران جوان، می‌توانید از راه‌های زیر استفاده کنید:

  1. تعیین انتظارات: به دختران خود انتظاراتتان را بصورت شفاف و روشن بیان کنید و از آن‌ها بخواهید که به تعهدات و وظایف خود پایبند باشند.
  2. اعتماد:  به دختران خود اعتماد کنید و به آن‌ها اجازه دهید تصمیم‌های خود را بگیرند.
  3. کمک به تعیین اهداف: با دختران در مورد اهداف شخصی و تحصیلی صحبت کنید و آن‌ها را در راستای رسیدن به آن‌ها هدایت کنید.
  4. پاداش دادن:  از پاداش‌ها به عنوان انگیزه برای مسئولیت پذیری استفاده کنید.
  5. با احترام برخورد کنید:  احترام به نظرات و احساسات دختران، آن‌ها را به مسئولیت پذیری ترغیب می‌کند.
  6. آموزش مدیریت زمان: به آنها یاد دهید که چگونه از زمان خودشان بصورت صحیح استفاده کنند و وظایفشان را به موقع انجام دهند.

با این روشها، دختران جوان می‌توانند مسئولیت پذیری خود را تقویت کنند و به سمت رشد و پیشرفت حرکت کنند.

مسئولیت پذیری در پسران جوان

برای تقویت مسئولیت پذیری در پسران جوان، می‌توانید از روشهای زیر استفاده کنید:

  1. الگو و سرمشق بودن والدین: والدین به عنوان الگوهای اصلی، می‌توانند با نشان دادن مسئولیت پذیری در کارهای روزمره، این مهارت را در فرزندان خود تقویت کنند. با در نظر گرفتن زمان و موقعیت‌های مناسب، مسئولیت‌های کوچکتری را به آن‌ها بدهید و انتظاراتتان را به صورت واضح و روشن بیان کنید.
  2. تشویق به هدف‌گذاری: به پسران جوان کمک کنید تا اهداف خود را تعیین کنند و برای رسیدن به آن‌ها برنامه‌ریزی کنند. هدف‌ها مسیری برای گرفتن مسئولیت‌ها را تعیین می‌کنند.
  3. پذیرش اشتباهات و تلاش برای بهبود: از پسران خود بخواهید که اشتباهات را به عنوان فرصتی برای یادگیری ببینند و تلاش کنند تا بهبودی داشته باشند.
  4. تشویق به کمک به دیگران: از پسران جوان بخواهید که در کارهای خانه، مدرسه، و محیط اجتماعی به دیگران کمک کنند. این کمک‌ها نشان از مسئولیت پذیری آن‌ها خواهد بود.
  5. آموزش مدیریت زمان: به آن‌ها یاد دهید چگونه زمان خود را بهینه‌سازی کنند و وظایف را به موقع انجام دهند.

با این روشها، پسران جوان می‌توانند مسئولیت پذیری خود را تقویت کنند و به سمت رشد و پیشرفت حرکت کنند.

اگر مسئولیت پذیر نباشید، قربانی خواهید شد.

حالا برای درک بهتر موضوع چند داستان برای شما می آورم.

چند سال پیش با یک آقایی آشنا شدم که 27 سال سن داشت و اصلا مسئولیت پذیر نبود. اگر با او صحبت می کردید همواره از پدر و مادر و اقوام و دوستان گلایه می کرد و همواره انتقاد  میکرد و بد و بیراه می گفت. جالب اینکه عمدا باعث ناراحتی پدر و مادرش می شد. ازش پرسیدم که چرا این کارها را می کنی؟ جواب داد: مگر اینها برای من چه کرده اند.

حالا از این طرف به قضیه نگاه کنید. پدر و مادر این آقا بهترین امکانات را برایش تامین کرده بودند. یک آپارتمان لوکس 300 متری به اسمش کرده بودند، هزینه کامل ازدواجش را پرداخته بودند و خلاصه هر نوع امکاناتی را که می توانید تصور کنید برایش آماده کرده بودند و تا 27 سالگی این آقا اصلا دست به سیاه و سفید نزده بود و جالب اینکه اصلا شغل هم نداشت. و یک نکته را هم اضافه کنم که این آقا بسیار خوشتیپ بودند. اما اگر عکسهای چند سال پیش او را می دیدید، اصلا نمی توانستید باور کنید.می دانید چرا؟ چون قبلا اصلا تیپ و قیافه مورد پسندی نداشت. اما پدر و مادرش آنقدر براش هزینه کرده و عمل زیبایی روش انجام داده بودند که کلا تیپش عوض شده بود. و  مربی بدنسازی برایش گرفته بودند تا کمک کند که تناسب اندام عالی داشته باشد.

با مطالعه پاراگراف بالا، حتما شما هم افرادی را به خاطر می آورید که چنین ویژگیهایی دارند و باعث رنج و آزار پدر و مادرشان می شوند. حتما شنیده اید که می گویند، لطف اگر از حد بگذرد نادان خیال بد کند. چند بار به این آقا گفتم که در مقابل والدین خودت، خانواده ات و سایرین مسئول هستی و باید کاری کنی که باعث سربلندی شان شوی. اما ایشان فردی مسئولیت پذیر نبودند و نادان بودند و بر اساس جمله بالا که از جیم ران برایتان گفتم، در دوران کودکی سیر می کردند. یک کودک نادان 27 ساله.

اما داستان دیگر

یک مردی بود که خدا دو پسر دوقلو به او هدیه داد. این پسران در شرایط کاملا مشابه هم بزرگ شدند و در یک کلاس درس خواندند و وقتی بزرگ شدند یکی از آنها معتاد شد و کلی به خودش و خانواده اش آسیب زد ولی دیگری آنقدر پیشرفت کرد که برای پدرش بهترین امکانات را فراهم کرد. وقتی با اینها صحبت کردند، اولی که معتاد شده بود گفت: مگر پدرم برای من چه کرده است؟ او جز فقر و بیچارگی چه چیزی برای من گذاشته است؟ ایشان احساس قربانی بودن می کردند. اما دومی گفت: وقتی دیدم وضع مالی پدرم خراب است، احساس مسئولیت کردم و گفتم که هر طور شده پیشرفت می کنم و پدرم و خانواده ام را از این شرایط سخت، نجات می دهم.

حالا شما در وضعیتی هستید؟ چقدر در مقابل خودتان، والدین تان، خانواده تان و دیگران احساس مسئولیت می کنید؟

مرور آنچه تاکنون یاد گرفتیم:

یاد گرفتیم که برای رسیدن به به موفقیت های بزرگ و برای دستیابی به آنچه برایمان مهم است، می بایست مسئولیت 100% زندگی خودت را بپذیری. یعنی اینکه اعتراف کنی، خودت مسئول تمام اتفاقاتی هستی که در زندگیت افتاده است. و می دانی که خودت مسبب تمام تجربیات زندگیت هستی. همچنین یاد گرفتیم که مفهوم مسئولیت پذیری به تعهد درونی اشاره دارد که از سوی فرد برای انجام وظایف و تعهدات مرتبط با نقش و موقعیتی که در آن قرار دارد، ایجاد می‌شود.

همچنین برای تقویت مسئولیت پذیری، می‌توانید از روشهای زیر استفاده کنید:

  1. شناخت نقاط قوت و ضعف خود
  2. هدف‌گذاری: تعیین هدف‌ها و برنامه‌ریزی برای رسیدن به آن‌ها، مسئولیت پذیری را تقویت می‌کند.
  3. پذیرش اشتباهات و جبران آنها: اشتباهات را به عنوان فرصتی برای یادگیری و پیشرفت ببینید.
  4. آگاهی از عملکرد خود و اعمال بهبودهای لازم
  5. بهره گیری از حمایت دیگران برای تقویت مسئولیت پذیری خود

فردی که مسئولیت زندگیش را می پذیرد، دارای اعتماد به نفس بالایی است، روابط  اجتماعی عالی دارد، توانایی بالا در مدیریت زمان دارد و از همه مهمتر احساس آزادی می کند.  

پس، مسئولیت زندگیتان را به عهده بگیرید و این را بدانید، فقط شما هستید که می‌توانید خودتان را به جایی که می‌خواهید برسانید، نه کس دیگری.  

مردم از هیچ چیز به اندازه مسؤولیت وحشت ندارند؛ با وجود این هیچ چیز به اندازه مسئولیت در دنیا باعث پیشرفت انسان نمی‌شود- فرانک کرین

تیکبا در حال تایپ ….

دیدگاهتان را بنویسید